UPDATE: 'Dak stadion AZ te licht door bezuiniging'

UPDATE: 'Dak stadion AZ te licht door bezuiniging'

11 augustus 2019, 13:07

Gisteren stortte een deel van het dak in het AFAS-stadion in. Het AD weet nu te melden dat de dakconstructie van het AFAS-stadion veel te licht gebouwd is vanwege bezuinigingen.

Het stadion is in 2005-2006 gebouwd maar veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. 'Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten', zo vertelt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek aan het AD. Destijds was hij docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Op verzoek van de brandweer heeft hij de bouwvergunning nader bekeken.

De brandweer twijfelde aan de brandwerenheid; het weerstaan van een brand van een uur op het dak. Die had verbeterd kunnen worden met dikker staal, maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

'Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden zijn aangebracht en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is. De constructie voldeed niet aan de eisen van het bouwbesluit en niet aan de eisen van de brandveiligheid. Heel die constructie had sterker uitgevoerd moeten worden. Er was in die tijd een hoop gerommel met de sturing door de gemeente en de gemeente werd aangestuurd, dat durf ik gerust te zeggen, door Dirk Scheringa.'

Suurenbroek gaat echter nog verder en geeft aan dat de wil van Scheringa in Alkmaar destijds wet was. 'Als hij sprak, stopten de ambtenaren met werken en ze luisterden. Scheringa huurde allerlei aannemers in. Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten. Wat doe je als het niks mag kosten en je niet verdienen kunt met minder uren werk? Dan zoek je het in het materiaal. Dunner, lichter, goedkoper, minder kwaliteit. Er gingen zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal.'

Scheringa spreekt het echter tegen. Hij geeft aan dat het stadion getekend is door een vooraanstaan architect en tevens werd het door bouwkundigen goedgekeurd.

Het kritische rapport van Suurenbroek verdween in 2006 in een lade. Er werd niets mee gedaan en Suurenbroek was de gebeten hond. 'De hard kern van AZ zou me weleens op komen zoeken. Ik was die Amsterdammer die alles probeerde tegen te houden. Toen ze erachter kwamen dat ik in Twente woonde vonden ze dat te ver weg.'

Gisteren gaf Robert Eenhoorn, Algemeen Directeur van AZ, een update over het instorten van een gedeelte van het dak van het AFAS Stadion.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=L3ptNuaPNCI

Samenvatting Mariupol - AZ

Deel dit artikel